23.8.2018

Miten tulla toimeen omien vanhempien kanssa?


Vanhempani ovat 73- ja 74-vuotiaita. Itse saavutin viime toukokuussa 32 vuoden kypsän iän. Vanhempieni ja minun välillä on siis yli neljäkymmentä vuotta elettyä - ja toisaalta elämätöntä elämää. Se näkyy monessa asiassa, eikä aina niin positiivisessa mielessä.

Myönnän, että hermostun vanhempieni seurassa usein. Tai mitä sitä kaunistelemaan, hermostun vanhemmilleni päin naamaa. En läheskään aina tunnista syytä, että miksi näin on ja ennen kaikkea, miksi hermostun niin nopeasti. Ikään kuin vanhempani antaisivat pelkällä olemassaolollaan sähköiskuja, joihin reagoin turhautuneesti äristen. Olin edellisessä työpaikassani aika paljonkin ikäihmisten kanssa tekemisissä ja tällöin en hermostunut koskaan. Päinvastoin, vanhemmissa ihmisissä yhdistyvä hauraus ja vahvuus tekivät nuoren ihmisen varsin nöyräksi. Kuitenkin jostain syystä tuo nöyryys ja hiljainen kunnioitus hiipuu omien vanhempieni seurassa ainakin osittain. Pohjimmiltaan kyse on varmasti siitä, että en kestä heidän muuttumistaan. Sitähän ikääntyminen tuottaa, muutosta. Itsekin näytän erilaiselta ja ajattelen eri tavalla kuin kymmenen vuotta sitten. Luonnollisesti vanhempanikin toimivat eri tavalla viisikymppisinä kuin nyt seitsenkymppisinä. Ja heidän ollessaan nuorempia, olin minäkin nuorempi. Puolet elämästäni olen ollut heistä täysin riippuvainen ja he ovat kantaneet minusta aikanaan aivan toisenlaista vastuuta. Olemme kulkeneet pitkän matkan yhdessä, joten miten voisinkaan palkita vanhempieni vaivannäön paremmin, kuin olemalla heille vähintään ystävällinen.

Jos tavoittelet samaa, mutta epäonnistut toistuvasti niin tässä listattuna viisi vinkkiä miten tulla aikuisena paremmin toimeen omien vanhempien kanssa!

1. Muista, että vanhempiesi maailma ei pyöri enää sinun ympärilläsi. Lapset ja nuoret ovat itsekkäitä ja heidän kuuluukin olla. Se on perusta terveelle itsetunnolle. Mutta aikuisuuteen kuuluu kyky sietää omaa vajavaisuutta ja sitä tosiasiaa, että kaikki eivät enää innostu sinusta. Eivät välttämättä vanhempasikaan. Heillä on täysi oikeus kiinnostua tai olla kiinnostumatta elämästäsi aikuisena. The job is done; vanhemmuus on ikuista, mutta vastuun ja huolenpidon ei tarvitse olla.

2. Et tarvitse vanhempiesi hyväksyntää. Olet vapaa! Vanhempasi saattavat ihmetellä, kyseenalaistaa, paheksua tai jopa pilkata joitain tekemisiäsi valintoja, mutta se ei tee valinnoistasi yhtään sen huonompia tai parempia. Olet tilivelvollinen vain itsellesi. Ja jos ehdit jo närkästyä sinulle tarjotusta ilmaisesta mielipiteestä, ota henkisesti askel taaksepäin ja suhtaudu vanhempiisi hetken aikaa kuin puhelinmyyjiin; kiitos, mutta ei kiitos. Oikein hyvää päivänjatkoa, minä suljen nyt puhelimen/oven/silmäni.

3. Tutustu vanhempiisi kunnolla. Kun olet sisäistänyt sen, että et ole enää vanhempiesi silmäterä ja olet aikuisen ihmisen lailla vapaa, voit esittää itsellesi seuraavan kysymyksen; mikä on äitini ja/tai isäni suurin, vielä toteutumaton unelma? Jos keksit vastauksen heti, onnittelut! Mieti kuitenkin vielä kertaalleen, että eihän kyseessä ole esimerkiksi kymmenen vuotta vanha unelma. Mistä vanhempasi unelmoi juuri nyt? Jos sinulla ei ole aavistustakaan niin asia selvinnee kysymällä. Kuuntele ja kohtaa toinen avoimin mielin; ihmisessä tapahtuu usein kaunis muutos, kun hän alkaa kertoa unelmistaan. Pyri näkemään tuo kauneus. Mitä muuta haluaisit sinua vastapäätä istuvasta vanhemmasta ihmisestä tietää?

4. Tehkää jotain uutta yhdessä. Pelasimme kerran Aliasta yhdessä; minä, puolisoni ja molemmat vanhempani. Se oli hullunkurinen ja erikoinen matsi. Sääntöjä piti kerrata moneen kertaan ja vanhempani keskittyivät selittämään yhtä ainoaa sanaa niin hitaasti ja harkiten, että tahti ei oikein vienyt meitä pelilaudalla eteenpäin. Mutta hauskaa oli ja teki hyvää nauraa yhdessä. Kaikenlainen uusi puuhastelu hitsaa ihmisiä usein yhteen; oli se jokin peli, matka, askartelu tai vaikka kirjakerhon perustaminen.

5. Etsikää teitä yhdistäviä asioita. On hyvin tyypillistä, että ihmiset tykästyvät samankaltaisiin ihmisiin kuin mitä he itse ovat. Meitä viehättää jos toinen ajattelee samalla tavalla kuin me ja suhtaudumme varautuneemmin eri tavalla ajattelevaan. Tätä niksiä kannattaakin kokeilla kaikkien sellaisten tahojen kanssa, joiden kanssa olisi hyvä tulla toimeen, mutta se tuntuu syystä tai toisesta takkuavan. Istukaa yhdessä alas ja etsikää kolme teitä yhdistävää asiaa. Ne voivat olla mitä tahansa asioita - kunhan jaatte niistä saman näkemyksen. Lempijäätelö? Kaunein maalaus? Hauskin koomikko? Ärsyttävin mainos?

Keksin tuon viimeisen vinkin itseasiassa juuri äsken. Taidankin kokeilla sitä omien vanhempieni kanssa heti seuraavaksi! Jatko-osa siis tulossa :)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti